Kalecik Un Kalecik Un
FAYDALI BİLGİLER
Ekmek Hataları ve Nedenleri
MEYDANA GELEN PROBLEMLER ÇÖZÜM YOLLARI
Ekmeğim istediğim gibi kabarmıyor. Kabuğu erkenden oluşuyor, kahverengileşiyor. Birçok sebebi olmasına rağmen genellikle evde yaptığınız ekmeklerde kullandığınız mayanın ölçüsüne ve son kullanma tarihlerine, talimatlarına dikkat ediniz. Fırın sıcaklığınız gerekenden yüksek olabilir.
Ekmek hamurum istediğimden neden çok sert oldu? Sert ekmek hamurlarını işlemek çok zordur, esnek yapıda olmazlar. Çok az su ekleyerek tekrar yoğurun yada elinizi ıslatarak hamuru tekrar yoğurun. Kullandığınız unun su tutması her zaman kullandığınız undan yüksek olabilir.
Ekmeğim kesilince içi ıslak gibi, hamurumsu yerleri var. Fazla kabarmadı. Hamurunuzu hazırlarken elastik, pürüzsüz hale gelene kadar yoğurun. Kısa süreli yoğurmadan kaynaklanabilir. Fırına girmeden önce son dinlendirme süresini uzun tuttuğunuz için meydana gelebilir. Fırına girince içe çönen ekmek meydana gelir.
Ekmeğimin içi ve kabukları tam pişmedi ve çıtır çıtır olmadı. Pişirme sürenizi 10 dk. Daha uzatın ancak bir yanma, çatlama olursa hemen ekmeğinizi çıkartın.
Ekmegim hic lezzetli değil, tadi tuzu yok, hamurum hemen kabarıyor. Hamurunuza tuz atmayı unutmuş olabilirsiniz. Tuz mayanın faaliyetini kontrol altında tutar. Tuzu az atarsanız veya atmazsanız hamurunuz hemen ve aşırı kabarır.
Ekmegimin rengi açık oldu, istediğim renkte değil.   Fırın sıcaklığınız düşük olabilir veya tam pişirmeden çıkartmış olabilirsiniz. fırınınızın gösterdiği veya ayarladığınız sıcaklık gerçek sıcaklık olmayabilir. Termometre ile kontrol edebilirsiniz. 
Ekmeğim rastgele yırtılıyor, pişince rastgele patlıyor. Ekmeğinizin üsütüne bıçak atmamışsınız, ekmeğinizin üzerini istediğiniz yerden siz çizinki rastgele çatlamasın. Ayrıca yeteri kadar mayalandırmadığınız hamurda fırında çatlama yapabilir.
Ekmeğimin içerisine ayçekirdeği, keten tohumu, yulaf ezmesi koydum. Ancak istediğim gibi olmadı. Hamurunuza koymak istediğiniz çekirdekleri birebir suyla 1 saat ıslattıktan sonra kullanın. Böylece hamurunuzun suyunu çalarak kurutmasına izin vermemiş olursunuz.
Ekmeğim isteiğim kadar kızarmış ve çıtır çıtır olmadı. Kabuk rengi altın sarısı-kahverengi olmuyor. Ekmeğinizi pişirirken yeterince buhar vermediğiniz zaman istenilen renk ve çıtırlık elde etmek zordur. Ekmeğinizi pişirmeden hemen öcne fırınınıza spreyle su sıkabilirsiniz. Fırın içerisine su kabı koyabilirsiniz. Ancak su kabını 10 dk. Sonra almanız gerekli.
Ekmeğimin içi nemli gibi ıslak gibi. Fırından erken çıkarılan ekmekler içindeki rutubeti tam çıkaramazlar ve ıslak gibi olurlar. Fırın sıcaklığınızda düşük olabilir. 
Ekmek içerisinde katı hamur gibi parçacıklar var. Hamurunuzu yeterince yoğurmamışsınız. Tam yoğrulmayan hamur içerisinde kalan katı un parçacıklarıyla karşılaşmışsınız.
Ekmeğim çökük oldu, istediğim gibi kabarmadı. Hamurunuza gereğinden fazla su koymuşsunuz ve az yoğurmuşsunuz. Biraz daha un koyarak fazla yoğurun.
Ekmeğimin kabukları açık renk oldu içi hamur gibi oldu fazla kabarmadı. Fırın ısınız gerekenden düşük. Fırın termometreniz yanlış olabilir. Fırın kapağını gereksiz yere açıp sıcaklığın ve nemin kaçmasına sebep olmayın.
Ekmeğimin dışı yanık gibi ama içi hamurumsu kalmış. Fırın ısınız gerekenden yüksek. Başka bir termometre ile fırın ısınızı ölçün.
Ekmeğimin içi kendine has açık sarı değil, bembeyaz. Beyaz Buğday unu kullandığınızda veya çok yoğurduğunuzda ekmeğin içi bembeyaz olur. Bir dahaki sefere sarimsi beyazlatilmamis sert buğday unu kullanin. Yoğurma sürenizi ayarlayın
Ev fırınımda, profesyonel fırınlarda pişmiş gibi nasıl ekmek pişirebilirm? Pizzaların pişirilmesinde kullanılan taşlardan satın alarak aynı ekmekleri elde edebilirsiniz. Dikdörtgen olanlarından alın. Taşlar tam ısınmaadn ekmeğinizi koymayın.
Ekmegimin alti neden yandı? Fırın içerisindeki rafınız çok düşüktür. Eğer fırınınız alltan ısıtıyor ise rafınızı orta kata alın.
Ekmegimin üstü neden yandı? Fırın üstten ısıtan bir fırın ise rafınızı çok üste yakın koymuşsunuz.Orta kata aşağı doğru alın.
Ekmeğimin içi neden güzel gözenekli değil? Küçük küçük, elle bastırınca içi yapışıyor. Ekmek yapımında kullandığınız mayanın şekline, yoğurma sürenize ve şeklinize göre ayrıca dinlendirme zamanınıza göre değişen şekilde gözenekler meydana gelebilir. Kullandığınız un beyaz buğday unu ise gözenekler daha küçük olacaktır. Sert buğday unu kullanarak daha sarı parlak ve büyük gözenekli ekmekler yapabilirsiniz. Birçok hata yapılmış olabilir bu konuyla alakalı.
Ekmek pişince neden içi lastik gibi oluyor? Fırın ısınız yeterli değil. Ekmeğe tık tık vurunca boş ses geliyor mu? Kontrol edin. Fırın sıcaklığınızı kontrol edin. Fırından yeni çıkmış ekmeğin içi sıcaklığı 96-97 °C olmalıdır.
Ekmeğimin kabuk rengi neden yer yer değişik olur? Kullandığınız fırın her yerini eşit sıcaklıkta tutamıyor. Fırın içerisindeki ekmeklerinizin yerlerini pişerken değiştirin. Fırınınızı kontrol edin.
Ekmeğimin dış kabuğu ayrılıyor neden olur? Son dinlendirmede üstünü örtmediğiniz hamur kabuk bağlar ve ayrılabilir. Fırın sıcaklıklarınızı da kontrol edin. İstenilenden daha düşük olabilir.
Unlarımı nasıl ve nerede saklamalıyım? Unlarınızı havadar, rutubetsiz, güneş ışığından uzak serin yerlerde saklayınız. Ortamda koku verici maddeler bulundurmayız. Deterjan vs. gibi ürünlerin kokularını hemen çekecektir. Kepekli un ve tam buğday unlarını kısa sürede tüketiniz. Ağızları kapalı mümkünse dolapta saklayınız. Rutubetli yerlerde unlar çabuk bozulacaktır.
Ekmeklerim pisince nasıl saklamalıyım? Izgara, raf gibi yerlerde altından ve heryerinden hava dolaşacak şekilde 2-3 saat dinlendirdikten sonra kapalı yerlerde muhafaza ediniz. Sıcak ekmek kesinlikle kapalı yere koyulmamamalıdır. 
Aktif Ziyaretçi:  Bugün : 83  Toplam : 111898 İp Adresiniz: 54.196.204.42